
آیات -در ظاهر- خلاف!
عصمت انبیای الهی و به خصوص نبی مکرّم اسلام از جمله مهم ترین اعتقادات شیعه است. از جمله مواردی که مورد استناد برخی از افراد قرار می گیرد و با آن بر عصمت و معصومیّت نبی مکرّم اسلام خدشه وارد می سازند آیات مبارکه سوره فتح است که می فرماید: «إِنَّا فَتَحْنَا لَکَ فَتْحًا مُّبِینًا لِیَغْفِرَ لَکَ اللَّهُ مَا تَقَدَّمَ مِن ذَنبِکَ وَمَا تَأَخَّرَ وَیُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَیْکَ وَیَهْدِیَکَ صِرَاطًا مُّسْتَقِیمًا ؛ ما تو را پیروزى بخشیدیم [چه] پیروزى درخشانى تا خداوند از گناه گذشته و آینده تو درگذرد و نعمتخود را بر تو تمام گرداند و تو را به راهى راست هدایت کند (1). همان طور که در این آیات دیده می شود به صراحت از ذنب و گناهی یاد می شود که خداوند آن را بر پیامبر بخشیده است. در تبیین این مسأله از قول امام رضا (علیه السلام) باید دانست: خداوند با فتح مکّه از گناه امّت پیامبر درگذشته است نه خود پیامبر! گناهان قبل و بعد از این فتح بزرگ به واسطه جهاد و ایمان امّت مورد عفو و بخشش قرار گرفت!
یه تفسیر دیگه!
البته برخی از مفسّران بیان دیگری را نیز مطرح نموده اند: خداوند گناهانی را که کفّار به پیامبر نسبت می دادند بخشید و آن گناهان عبارت بودند از:
1- پرستش خدای متعال و ایمان نداشتن به بت های مشرکان!( گناه اعتقادی)
2- کشتن تعداد بسیاری از مشرکان در جنگ های بدر و حنین!(گناه حقوقی)
به لطف الهی، با فتح مکّه این گناهانی که مشرکان به پیامبر نسبت می دادند بخشیده شد:
1- با فراگیر شدن توحید و فتح مکّه، حرم امن الهی از وجود بت های مشرکان پاک گردید.
2- عفو عمومی پیامبر در فتح مکّه سبب در گذشتن از خون سران مشرکان مکّه گردید.(2)
آن چنان که مشاهده می شود:
آیات دیگری نیز در قرآن وجود دارد که مورد تمسّک برخی از افراد قرار می گیرد و با آن عصمت نبی اکرم را مورد خدشه قرار می دهند. از جمله آیات سوره مبارکه ضحی که می فرماید: فوجدک ضالّاً فهدی؛ پس تو را گمراه یافت پس هدایتت نمود! و آیاتی از این قبیل که در مقالات بعدی به این آیات بیشتر خواهیم پرداخت.
ادامه دارد....
پی نوشت
1- آیات اوّل و دوّم سوره مبارکه فتح
2- بر اساس سلسله مباحث اخلاقی و اعتقادی استاد صفری( استاد محسن صفری از اساتید برجسته دانشگاه تهران است که سالیان متمادی در این مباحث کوشیده است.)
- تاریخ نشر: شنبه / ۵ خرداد ۱۳۹۷