|مؤسسه تخصصی آل یاسین|

emailآخرین رویدادها:  
  • آثـار ماندگـار 6
  • آثـار ماندگـار 5
  • رونمایی از کتاب شهیده ولایت
  • آثـار ماندگــار 4
  • آثـار ماندگــار 3
  • آثـار ماندگــار 2
  • اســوه تاریخ
  • آثـار ماندگـــار 1
adsپیوندها
امام خمینی
امام خامنه ای
archiveبایگانی
random-hadisحدیث تصادفی
سخنی از بهشت
adsاعلانـات

وحی منزل؛ الفاظ یا معانی؟!!

بازدید : ۴۷۰ بار
دسته بندی : اعتقادات ,
قرآن

 در مورد ارتباط عقل و وحی یکی دیگر از موضوعاتی که در این زمینه می تواند مطرح شود آن است که آنچه به پیامبر اکرم نازل شده است معانی وحی بوده است یا الفاظ وحی؟! یعنی آیا قرآن به همین صورت و با همین الفاظ بر پیامبر نازل شده است یا این که تنها معانی و مفاهیم وحی به پیامبر القا شده است و خود نبی مکرم آن ها را با بیان خود مطرح نموده اند؟!! ما در مقاله قبل به بررسی این موضوع پرداختیم که در دست ما به عنوان مسلمانانی که قرآن را در پیش رو دارند، الفاظ وحی است یا معانی آن؟! و دانستیم که ما تنها به الفاظ و بخشی از معانی دسترسی داریم و برای فهم کامل معانی وحی که حقیقتی است که بر پیامبر نازل شده است باید از قول معصوم و تفسیر او بهره مند شویم. در این مقاله سؤال از خود قرآن هنگام نزول بر پیامبر است که آیا خود پیامبروحی را با الفاظ و معانی آن دریافت نموده است یا آن که تنها معانی را دریافت نموده است؟!!  این مسأله می تواند از اهمیت بسزایی برخوردار باشد. زیرا این که گفته شود: آنچه بر پیامبر اسلام وحى شده است معانى بوده نه الفاظ ، و انتخاب الفاظ از خود پیامبر اسلام بوده است، براى چیست ؟

اگر در انتخاب الفاظ پیامبر اسلام هیچ اشتباهى نکرده است، این نظریه نتیجه خاصى در برنخواهد داشت، زیرا بر این فرض جایى براى دگرگون کردن الفاظ از معانى خود نمى‏ماند و اگر براى این است که در هر موردى که مطلب پسندیده نشود بگوئیم خداوند سبحان معناى صحیحى را بر پیامبر اسلام نازل فرموده است، ولى پیامبر در انتخاب قالب هاى لفظى اشتباه فرموده‏اند، این هدف قطعا مردود است. نه عقل آن را مى‏پذیرد و نه خود قرآن.

آیا قرآن به همین صورت و با همین الفاظ بر پیامبر نازل شده است یا این که تنها معانی و مفاهیم وحی به پیامبر القا شده است و خود نبی مکرم آن ها را با بیان خود مطرح نموده اند؟!!

دلیل عقلی: 

 امّا این که عقل چنین چیزى را نمى‏پذیرد، به این علت است که خداوند متعال بر مبناى حکمت بالغه‏اش جریان وحى را از گذرگاهى به جریان نمى‏اندازد که و لو اشتباهاً (بدون تعمّد و تقصیر) در آن گذرگاه در وحى دخالتى شود، کم یا زیاد یا دگرگونى‏هاى کیفى مخالف خواسته خداوندى باشد.

 به عبارت دیگر اگر پیامبر در انتخاب الفاظ داراى اختیار باشد و احتمال خلاف آن معانى وحى شده در آن الفاظ وجود داشته باشد، هیچ اطمینانى نخواهد ماند که سخنان پیامبر سخنان خدا است.

 وانگهى اعجاز قرآن بر دو رکن اساسى تکیه دارد: رکن‏اوّل معانى است، رکن دوم الفاظ است که با کمترین تغییر در آن ها قرآن از اعجاز مى‏افتد. ما سخنان پیامبر اسلام را اگر چه در حد اعلاى فصاحت و بلاغت است، ولى معجزه نمى‏دانیم. امّا الفاظ قرآن همان گونه که از خدا نازل شده است، مقوّم اعجاز قرآن است.(1)

دلیل نقلی: 

 امّا از دیدگاه قرآن، آیه 3و4  سوره نجم چنین است: وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوى‏ إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْیٌ یُوحى‏ (پیامبر از روى هوا[ی نفس] سخن نمى‏گوید. آنچه مى‏گوید نیست جز وحی ای که به او مى‏رسد).(2)

 بنابراین به طور کلی باید گفت الفاظ و معانی وحی هر دو بر پیامبر نازل شده است.

در مقاله بعدی مدعیان این مسأله و استدلال های عقلی آن ها را بررسی می نماییم.

  پی نوشت ها:

1- استاد محمدتقی جعفری، جلد17 ترجمه وتفسیرنهج البلاغه،ص64 

2- سوره مبارکه نجم آیات سوم و چهارم

مقالات مرتبط:

حرف های او را بفهم!

استعداد خدایابی مردم!

حرف های عاقلانه یک مسلمان!

یک سؤال مهم!

اگر کلاف زندگی ات سردرگم شده ...

غفلت کنی کلاهت پس معرکه اس!

حاکمیت خدا بر روی زمین!


رادفر ـ کارشناس فلسفه اسلامی

 

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • تاریخ نشر: پنجشنبه / ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۷

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

پشتیبانی