
عقل می تواند در شناخت و آگاهی نسبت به دین قدم بردارد. در نتیجه علم در محکم شدن ایمان ثأتیر به سزایی دارد. از این رو بین علم و ایمان صحیح، تلازم برقرار است. یعنی علم و ایمان از هم جدا نیستند و مثل دو تا برادر دوقلو به یکدیگر وابستگی کامل دارند. گویی علم و ایمان دو بالند که انسان را بالا می برند.
همان طور که پرنده با یک بال نمی تواند پرواز کند انسان هم بدون علم و ایمان از صعود باز می ماند. بر همین اساس، در بسیاری از متون دینی، ایمان و عبودیت افراد در گرو آگاهی و علم آنها قرار داده شده است؛ مانند:
«إنّما یخشی الله من عباده العلماء»(1)؛ به درستی که از بندگان خدا، فقط عالمان هستند که از خداوند سبحان خشیت دارند.(در مقابل او خاضعند.)
همچنین در حدیث است که:
«ما آمن المؤمن حتی عقل.»(2)؛ مؤمن تا هنگامی که تعقل نکند ایمان نمیآورد.
از سوی دیگر در برخی از متون دینی، مرتبه ایمان و عبودیّت در گرو رتبه علم و آگاهی افراد دانسته شده است؛ مانند:
«المتعبّد بغیر علم کحمار الطّاحونة یدور و لا یبرح من مکانه.»(3)؛ عبادتکننده بیعلم به الاغ دوّار آسیاب میماند که دور میزند و راه به جایی نمیبرد.
همین طور امیر المؤمنین علی(علیه السّلام) فرمودند:
«ینبیء عن قیمة کل امرئ علمه و عقله»(4)؛ از ارزش و قیمت هر کس علم و عقل او خبر میدهد.
و نیز در جای دیگر:
«علی قدر العقل یکون الدین»(5)؛ دین هر کس به مقدار عقل اوست. (6)
این روایات و امثال آن اثبات می کنند که ایمان و علم _که انسان با عقل خود آن را کسب می نماید_ باید با هم و در کنار هم قرار گیرند تا ارزشمند باشند. نه علم بدون ایمان فایده دارد و نه ایمان بدون عقل و تأمّل. کلام رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) حقّ مطلب را ادا می نماید آنگاه که از دو گروه در امّت خود بیمناک است: عابد جاهل و دانشمند بی دین!
پروردگارا به ما عقل و ایمان عطا فرما. آمین
پی نوشت ها
1ـ فاطر / 28.
2ـ شرح غرر و درر، ج 6، ص 70.
3ـ همان، ج 2، ص 125.
4ـ همان، ج 6، ص 476.
5ـ همان، ج 4، ص 313.
6- آیت الله جوادی آملی، منزلت عقل در هندسه معرفت دینی(با تصرّف)
- تاریخ نشر: پنجشنبه / ۱۶ فروردين ۱۳۹۷