|مؤسسه تخصصی آل یاسین|

emailآخرین رویدادها:  
  • آثـار ماندگـار 6
  • آثـار ماندگـار 5
  • رونمایی از کتاب شهیده ولایت
  • آثـار ماندگــار 4
  • آثـار ماندگــار 3
  • آثـار ماندگــار 2
  • اســوه تاریخ
  • آثـار ماندگـــار 1
adsپیوندها
امام خمینی
امام خامنه ای
archiveبایگانی
random-hadisحدیث تصادفی
سخنی از بهشت
adsاعلانـات

با خرافات چگونه برخورد کنیم؟

بازدید : ۵۰۹ بار
دسته بندی : اعتقادات ,


شاید برخی افراد جن و پری را خرافه بدانند در صورتی که قرآن امر واقعی می داند. شاید برخی توسل و ارتباط با ارواح انبیا را خرافه بدانند در صورتی که با توجه به معیار قرآنی و روایی یک واقعیت است.


خرافات و خرافه پرستی، دیرزمانی است که در فرهنگ همه جوامع در سرتاسر جهان رسوخ کرده و بمانند پوستینی وارونه واقعیت ها راتحریف نموده است.

به طور کلی هر نوع عقیده نامعقول و بی اساس را خرافات گویند و این پدیده منحصر به یک جامعه انسانی خاص نبوده و در پنج قاره این کره خاکی در بین ملل و اقوام مختلف از گذشته تا هم امروز حضور ونمودی آشکار و پنهان داشته است.

خرافات و خرافه پرستی ارتباط مستقیم با بی سوادی و کم سوادی دارد، البته این سخن حاکی از این نیست که افراد تحصیل کرده از این معضل دور هستند بلکه در مجموع شخصی که آگاه به مسائل اجتماعی و مذهبی و آشنا به فرهنگ بومی خود باشد با توجه به دانستنی های خود هیچ گاه در دام خرافه نمی افتد و از همین جهت است که شیادان و مروجان خرافه پرستی در جامعه بیشترین سرمایه گذاری خود را روی افراد بی سواد می کنند.

گاهی خرافه چنان در زندگی ما رسوخ کرده که به صورت قانون آن را لازم الاجرا می دانیم و شاید هرگز به خرافه بودن آن فکر نکرده باشیم و این عمل به تدریج به صورت یک اعتقاد، حتی در بین افراد تحصیل کرده و روشنفکر جامعه شکل گرفته است و همگی ما هر روز و شب بلکه سالها با آن زندگی کرده ایم.

می توان گفت بیشترین ضربات خرافه پرستی در طول تاریخ، متوجه عقاید و اعتقادات مذهبی مردم بوده که توسط عده ای از افراد آگاه و سودجو به جهت فریب مردم، وارد دین و اعتقادات مذهبی آنها کرده اند و عده ای ناآگاه و جاهل با دامن زدن به این جریانات و دمیدن در بوق دشمن آب را در آسیابشان می ریزند.

دین اسلام و اعتقادات ما نیز در طول تاریخ از ظهور اسلام تا امروز، مورد تهاجم خرافه بوده و افرادی با اهداف پلید سعی در وارد کردن عقاید منحرف خود در مذاهب اسلامی داشته و تا حدودی در این راه، با نفوذ خود در افراد ناآگاه موفق بوده اند.

ورود احادیث جعلی توسط جاعلان حدیث از جمله سلاطین اموی و عباسی و به وجود آمدن مذاهب انحرافی به جهت انحراف عقاید راستین اسلامی، به شهادت تاریخ نتوانسته روح زنده و پویای اسلامی را کمرنگ کنند.

خرافات و خرافه پرستی ارتباط مستقیم با بی سوادی و کم سوادی دارد، البته این سخن حاکی از این نیست که افراد تحصیل کرده از این معضل دور هستند بلکه در مجموع شخصی که آگاه به مسائل اجتماعی و مذهبی و آشنا به فرهنگ بومی خود باشد با توجه به دانستنی های خود هیچ گاه در دام خرافه نمی افتد و از همین جهت است که شیادان و مروجان خرافه پرستی در جامعه بیشترین سرمایه گذاری خود را روی افراد بی سواد می کنند

شیوه و روش قرآن برای مبارزه با خرافات

شیوه و روش قرآن برای مبارزه با خرافات، تفکر و تعقل است، با توصیه به اندیشیدن، تحقیق و بررسی مسایل به واقعیت می رسد و می تواند واقع را از خرافه تشخیص دهد البته مقداری نیاز به مطالعه و بررسی دارد و تا معیار خرافه از واقعیات تشخیص داده شود از این رو در هر موضوعی که احساس خرافه و غیر واقعی می شود باید با تفکر و بدست آوردن معیار واقعی که قرآن و سنت ارائه می دهد بدست آوریم و برای شناخت واقع از غیر واقع همان ملاک را معیار قرار دهیم.

شاید برخی افراد جن و پری را خرافه بدانند در صورتی که قرآن امر واقعی می داند. شاید برخی توسل و ارتباط با ارواح انبیا را خرافه بدانند در صورتی که با توجه به معیار قرآنی و روایی یک واقعیت است.

شاید برخی از مادی گراها وجود خدا را به خاطر آن که دیده نمی شود خرافه بدانند در صورتی که از نظر قرآن وجود خدا بدیهی و روشن است و جای هیچ گونه شک و تردیدی وجود ندارد. (افی الله شک فاطر السموات و الارض)

قرآن حکیم

قرآن مجید در آیات متعدد بر اطاعت و پیروی از حقیقت و دوری از باطل تاکید داشته و می فرماید: بشارت باد بر کسانی که همه سخنان را می شنوند و بهترین آن را انتخاب می کنند (سوره بقره، آیه 78 )

باید با خرافات، عاقلانه مقابله کرد وبهترین میزان جهت حفظ باورها و اعتقادات مردم آیات نورانی قرآن مجید و احادیثی است که از خاندان نبوت برجای مانده است. از آنجا که اسلام دینی کامل و جامع است تا زمانی که قرآن کریم و دستورات اهل بیت را داریم، نباید به دنبال اوهام و خرافات برویم.

پیامبر مکرم اسلام اولین کسی بود که با خرافات و اوهام و افسانه و هرچه که با عقل و خرد در تضاد بود برخورد کرد و همه را بدور ریخت و بشر را از غبار و زنگار خرافه پرستی تطهیر کرد و فرمود: من آمده ام تا قدرت فکری بشر را تقویت کنم.

 

روش برخورد و مبارزه با خرافات و شبهات دینی چگونه باید باشد؟

کی از عوامل اساسی گسترش خرافات، جهل و نادانی افراد است. بنابراین بهترین روش برخورد با خرافات و گسترش آن، گسترش علم و دانش افراد است و هر چه افراد با دین و معارف دینی آشنا شوند و به نحو صحیح آن را بشناسند، کمتر به دامن خرافات می افتند پس به فکر گسترش معرفت دینی باشیم.

در کتاب های امدادهای غیبی و حماسه حسینی و انسان و سرنوشت به تألیف و قم مرحوم شهدی مطهری به این موضوع به طور مفصل پرداخته اند. چه بهتر است کتابهای فوق را مورد مطالعه قرار دهید تا به طور مفصل و عالمانه به جوانب موضوع دست یابید.

پیامبر مکرم اسلام اولین کسی بود که با خرافات و اوهام و افسانه و هرچه که با عقل و خرد در تضاد بود برخورد کرد و همه را بدور ریخت و بشر را از غبار و زنگار خرافه پرستی تطهیر کرد و فرمود: من آمده ام تا قدرت فکری بشر را تقویت کنم

اما درباره شبهات دینی به عرضتان می رسانیم که پرسش هایی که در زمینه مسائل دینی و اخلاقی مطرح می شود به طور طبیعی در ذهن هر انسان پرسش گری شکل می گیرد که باید به آن پاسخ داده می شود. بنابراین پرسش و پرسش گری نه تنها منفی و ناپسند نیست بلکه ارزشمند است و حکایت از روحیه کنجکاوی و تحقیقی خود می کند.

روش برخورد با آن نیز همچون روش برخورد با خرافات، گسترش زمینه علم و دانش است. با گذاشتن جلسات روشنگرانه و توسعه مطالعه و کتابخوانی، بخش زیادی از شبهات پاسخ داده و قابل حمل است.

بنابراین در مجموع می توان گفت:

1. فرهنگ کتابخوانی و مطالعه را بین افراد جامعه گسترش دهیم.

2. از اساتید توانا و خوش بیان دعوت شود تا مسائل دینی را به طور واضح و روشن تبیین کنند.

3. به محض طرح برخی افکار و اندیشه ها که شائبه خرافه بودن با سست بودن آن از نظر علمی و منطقی در آن وجود دارد، به مقابله برخاسته و آن را مستدل و منطقی تأیید یا رد کنیم. اجازه ندهیم در ذهن افراد ماندگار شود تا دیگر اندیشه های فرد را تهدید کند زیرا سۆال و پرسش خوب است اما نباید در حال تردید ماندگار بود بلکه باید پاسخ آن داده شود و نفی و اثبات آن سریعا مورد بررسی قرار گیرد.

4. در مواردی که مطمئن هستیم موضوع و مطلبی خرافه است و ریشه و اساسی نداد، به طور مستند و مستدل و منطقی و بدون برخوردهای شعارگونه و هوچی گری آن را رد کرده و برای رد آن دلایل منطقی خود را ارائه کنیم زیرا در دائره علم و دانش نمی توان از احساسات و سخنان شعاری کمک گرفت.

5. دامنه فعالیت افراد کم سواد یا بی سواد را تنگ و تنگ تر کرده و اجازه ندهیم و افکار و اندیشه های آنها روی تابلو و در معرض مشاهده دیگران قرار گیرد و در اولین فرصت افکار خرافه گونه را پاسخ روشن گرانه داد، تا گسترش نیابد

  • موافقین ۰ مخالفین ۰
  • تاریخ نشر: يكشنبه / ۶ اسفند ۱۳۹۶

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی

پشتیبانی